Stilfulla smycken

Smyckesvärlden är stor och varierad, med många olika typer av material som används för att skapa ett fantastiskt smycke. Från ädelmetaller till halvädelstenar - varje typ av material har sina egna egenskaper som kan påverka smyckets utseende och känsla.

Ädelmetaller och ädelstenar har använts för att skapa vackra smycken i århundraden. Från guld och silver till diamanter och pärlor – alla dessa material har unika egenskaper som gör dem idealiska för att skapa fantastiska konstverk. 

Ädelmetaller som guld, silver och platina är några av de mest populära materialen som används i fina smycken. De är värdefulla på grund av sin sällsynthet, formbarhet och glans. Det görs också smycken i andra metaller som titan. 

Ädelstenar som safirer, rubiner, smaragder och ametister erbjuder unika designmöjligheter – särskilt om de är slipade i intressanta former som ovaler eller kuddskärningar – som ger smyckena ett verkligt speciellt utseende. 

Halvädelstenar finns också i många vackra smycken. Stenar som onyx, kvarts, turkos och opal finns i en mängd olika färger som kan ge djup och dimension till vilken stil som helst. Varje sten är unik eftersom de har sina egna egenskaper som ger en särskild betydelse åt det smycken de ingår i. 

 

Silver

Silver är känt för sin skimrande yta vilket gör det till ett idealiskt val för ringar, halsband och armband. Denna metall har en ljus, kall ton som gör det perfekt för dem som vill lägga till subtila men ändå sofistikerade inslag i sina smycken. Det är också relativt prisvärt jämfört med de andra ädelmetallerna, vilket gör det mer tillgängligt för dem som har en snävare budget.

Guld

Guld är särskilt populärt eftersom det håller sitt värde väl över tid och inte lätt blir fläckigt eller repigt. Denna metall är också lätt att forma. Dess naturligt gula nyans är mycket eftertraktad i smyckesdesignens värld, även om andra guldfärger som roséguld eller vitguld också kan uppnås genom att använda olika metaller i kombination med guldbasen.

Platina

Platina tenderar att vara tyngre än guld eller silver samt tätare, vilket gör dem långvariga och starka. Platina har också hypoallergena egenskaper som gör det bra för personer med känslig hud.

Titan

Titan är en lätt men ändå superstark metall, vilket gör den perfekt för en aktiv livsstil. Passar personer som föredrar något mer modernt och hållbart.

Pärlor

Det finns tre olika typer av pärlor. Naturpärlor, odlade pärlor och syntetiska pärlor. Naturpärlor kommer ifrån Ostron, är helt naturliga utan manipulation och har ofta en speciell lyster. Odlade pärlor får ett litet föremål instoppat som det med tiden bildas en pärla runt. Syntetiska pärlor är gjorda av plast. Äkta pärlor har en mer skrovlig yta.

Diamanter

Diamanter är ett av de hårdaste ämnen som människan känner till, vilket gör dem till ett extremt hållbart val när det gäller smycken. Deras isiga gnistrande ger glamour och lyx till alla smycken, vilket gör dem särskilt önskvärda i ringar, halsband och örhängen. Färgade diamanter finns i en mängd olika nyanser, från rosa champagne till röda och blå.

Ädelstenar

Ädelstenar som finns är safirer, rubiner, smaragder och ametister. Safirer är kända för sina djupblå nyanser medan. Rubiner är kända för sin eldiga röda färg. Smaragder har olika gröna nyanser beroende på varifrån de kommer ifrån. Ametister har lila toner med inslag av lila också.

Halvädelstenar

Det finns halvädelstenar som onyx, kvarts, turkos och opaler. Onyx är känd för styrka medan kvarts bland annat står för klarhet och harmoni. Turkos har ett ogenomskinligt material som huvudsakligen består av kopparaluminiumfosfat, vilket ger den karakteristiska blågröna färgen som ofta ses i traditionella mexikanska smycken idag. Opal är utan tvekan en av världens mest uppskattade ädelstenar och kan delas in i tre olika grupper, ädelopal, eldopal, och vanlig opal.